Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Egy barát szavai

Virágoskúti bivalyjoghurtot kanalazok, érlelt tehénsajtot, szelet mangalicaszalonnát ízlelgetek. Karika füstölt kolbászt, papírvékony sonkát, paradicsomot, erős paprikát, lilahagymát harapok mellé. Kavargó ízek a számban. Minden, amit elém tesznek Rózsa Péter biogazdaságából való. Itt termett, itt dolgozták fel, itt kínálnak vele. A kedvencem a bivalygomolya, kérek abból is egy falást. Gyerekkorom ízei térnek vissza, felejthetetlen reggelik, ebédek és vacsorák. 

De nem csak a testemet táplálják, ha Virágoskúton járok. Lelki táplálékot és gondolkodni valót egyaránt kapok. Első találkozásunkkor, mint kedvenc mondatát, egy hindu tanítást adott Rózsa Péter

„Amiképpen cselekszik valaki, ahogyan él, olyanná lesz.”

Máskor maga főzte birkagulyása mellé egy filmet ajánlott: Az ember, aki fát ültetett.

Legközelebb a gazdálkodása gyakorlatát foglalta össze: „ Nálunk nem vész kárba semmi. A legszebb termék megy a piacra. A kevésbé mutatósat feldolgozzuk. Ami se ide, se oda nem jó, az a hulladékkal együtt megy az állatoknak…”

 Lassan húsz éve, 1999 óta, amióta biotermesztésbe fogott, figyelem, hogy rakja gazdasága építőköveit egymásra. Nem fárad. Az a fajta ember, aki nagyon tud dolgozni és teljes szívvel tud ünnepelni. Családja mindig ott állt mellette, de ma már munkatársak a felnőtt fiai, s helyet követel a négy unoka is a nap alatt. Nézzük őket örömös szívvel. A lóval próbálkozó kis Petit, a kapával ügyeskedő kicsi Mártont, nagyapjuk meg mondja a terveit, vágyait. „Látod, ezt szeretném megélni az unokáimmal meg a dédunokáimmal. Hogy amit tudok, átadhassam. Nem száraz papíron, hanem élő munkával, példával, beszélgetéssel, játékkal, szigorral, gyöngédséggel. Ha valamit kérek, ezt kérem az Istentől.”

Ahogy annyi mindent, drága Rózsa Péter, meg fogja adni. Kívánom szívemből. 

                                          Schäffer Erzsébet

Rövid életrajzunk

A Virágoskút Biogazdaság 1999-ben alapíttatott Balmazújváros szélén. Zöldségtermesztéssel kezdtünk, majd lassan állattenyésztésre is áttért a gazdaság. 

Kezdettől magunk árultuk bio termékeinket, melyeket konzerv és sajtüzemünkben magunk dolgoztunk fel. 

Célunk volt, hogy ne legyünk kiszolgáltatva sem a kereskedőknek, sem a bankoknak. Így lépésről lépésre fejlődött a gazdaság.

Ma már az említett üzemeken kívül szabadon élő állatainkat saját vágóhídunkon, húsüzemünkben dolgozzuk fel, mint ahogy pálinkafőzdénkben is a magunk termelte gyümölcsökből készülnek az ízgazdag párlatok.

 

Kertészetünkben

Minden fajta konyhakerti növény megterem. Nagyanyáink kertjének hangulatát és ízeit idézik. 

Régi gyümölcsfajtákat honosítunk és szaporítunk a vásárlók örömére. 

Zöldségfeldolgozó üzemünkben hagyományos módon készülnek a befőttek, lekvárok, savanyúságok.

Állataink

Nagy számú őshonos állatainkat pusztai szabadtartásban tartjuk. Szőke mangalica, bivaly, magyartarka, magyar szürke, racka, ló, szamár, és „boldog” baromfik csatangolnak, legelésznek, bogarásznak a pusztán, ahol természetesen szemes és egyéb takarmányt is kapnak.

A takarmányukat is nagyrészt mi termeljük meg,  

 Húskészítményink mindig friss húsból készülnek. Bivaly- magyartarka- és szamártejből pedig a sajtjaink és egyéb tejtermékeink. Ízük, ahogy mondják, különlegesen finom és dús – szintén a legeltető tartás következtében. 

Vendégváró

Minden augusztus utolsó vasárnapján az Örökös Pásztorok ünnepségén főzőverseny, kirakodóvásár várja már évek óta a vendégeket Virágoskúton, a kiserdőben, a csárda körül.        

A csárda

A Makovecz Imre terveivel készült impozáns Biocsárdában saját alapanyagokból készült ételekkel várjuk a vendégeket. Kérésre, rendezvények, lakodalmak és egyéb, céges és családi összejövetelek vendéglátó lebonyolítását vállaljuk.

A tanyák

Vókonya tanya, a Hortobágy folyó mellett a gazdaságunkhoz tartozik. Itt legelnek az állataink. És Virágoskúton ahol a végső tartásuk zajlik, ahol a fóliákban nőnek a növények, ahol az üzemek és a csárda, valamint a család otthonai vannak – itt ér össze az egész gazdaság. 

Dinnyés tanyán alakítottunk ki egy halastó és csatornarendszert. A kitermelt földből kunhalom „épült”. 

Ezen a kunhalmon és alatta egy vágyból és álomból lett csodálatos kápolna épült. 

A pásztorszentély

„Azon a pusztán áll a domb, ami Európában leginkább hasonlít őseink életteréhez, az eurázsiai sztyeppék világához. És azoknak emel szakrális helyet, akik leginkább őrizték ezeket a hagyományokat: a pásztoroknak. De okulására az egész eljövendő kornak is, a XXI. századnak.”

Ide, a Hortobágyra, a pásztorszentélyhez látogatni felér egy időutazással. Még inkább egy zarándoklattal… 

Keresés