Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Rózsa Péter Parasztakadémia

Rózsa Péter Parasztakadémia

Rózsa Péter Parasztakadémia 

indul az Ocsúdó Magyarság Alapítvány szervezésében
A Virágoskúti Ocsúdó Magyarság Alapítvány képzést indít mindazok számára, akik az ősi paraszti gazdálkodást és gazdaságok felépítését elméletben és gyakorlatban egyaránt szeretnék megismerni.
 
A program célja, hogy hazánk egyik legismertebb biogazdája, az őshonos állatfajták jeles őrzőjeként számontartott Rózsa Péter és munkatársai segítségével felelevenítse a paraszti kultúrát, régi tanyasi termelési módszereket az érdeklődők számára.
 
Az oktatatás széleskörű, az elméleti oktatás mellett valódi gyakorlatra tehetnek szert azok, akik vissza akarnak térni gyökereikhez, és vidéki életre cserélnék az urbánus létet.
 
Várjuk mindazok jelentkezését, akik szeretnék megismerni a biogazdálkodás alapját képező ősi magyar gazdálkodást, és ezáltal egy több szempontból is fenntarthatóbb életformát sajátítanának el.
 
Olyan témák lesznek a program pontjai, mint a parasztházak felújítása, a vegyszermentes növénytermesztés, a felelős állattartás, háztáji termékek előállítása, erdő- és vízgazdálkodás. A résztvevők teljes képet alkothatnak a paraszti biogazdálkodásról és gyakorlatot szerezhetnek a festői Virágoskúti Gazdaságában.
Az oktatás során kiemelt figyelmet fordítunk a paraszti életmód kulturális vonatkozására, a magyar hagyományokra, jeles napokra, ünnepekre, a pásztorkultúrára, az őshonos magyar állatok és növények jövőbe mutató jelentőségére.
 
Az áprilistól kezdődő tanfolyamokon a jelentkezők megtanulják a teljes vagy részleges önfenntartást, a képzés végére pedig hisszük, hogy a résztvevők identitásukban, saját erejükben, hitükben megerősödve építői lesznek a nemzetnek, utat mutatva az eljövendő generációknak is.
 
Az együtt töltött időszak alatt pedig nemcsak tudást adunk, hanem kialakítunk egy közösséget, amely a későbbi nehézségeken átsegíti tagjait, de mindemellett a Virágoskúti gazdaság mentorként a jövőben is mellettük áll majd.
 
A továbbképzés háromnapos hétvégi program keretében fog történni bentlakásos alapon. Érkezés péntek este, távozás vasárnap este.
 
A továbbképzés a Balmazújváros mellett található Virágoskúti gazdaságban, illetve a kishortobágyi Vókonyán fog történni.
 
A tanfolyam részei:
 
- A gazdaság részei, kialakítása, tervezési szempontok megismerése
 
- Növénytermesztés
  • Zöldségtermesztés
  • Gyümölcsészet 
  • Takarmánynövények 
- Állattartás 
  • Sertéstenyésztés 
  • Tehenészet 
  • Bivalytenyésztés 
  • Kecske, ló és szamártenyésztés 
  • Baromfitenyésztés
- Tej- és húsfeldolgozás
 
- Zöldség és gyümölcs feldolgozás, tartósítás
 
- Évszakok változása - életvitel és gyakorlat
 
- A magyar paraszti népi kultúra
 
A tanfolyam díjmentes, a szállás és az étkezés költsége:   15.000.- Ft/nap
 
Szeretnénk barátságos légkörben hasznos továbbképzést adni, megmutatva az életmód valós arcát, szépségét és nehézségeit egyaránt. Célunk a Virágoskúti gazdaságban felépített ismeretek továbbadása!
 
A képzésre e-mailben lehet jelentkezni, önéletrajzzal és egy motivációs levéllel, amelyben a jelentkező leírja, hogy miért szeretne jelentkezni a tanfolyamra, miben segítheti jövőjét a virágoskúti tapasztalat.
 
Várjuk jelentkezését!
 
Ocsúdó Magyarság Alapítvány
Cím:
Virágoskút Biogazdaság
4060 Balmazújváros,
Hrsz:0461/30
Telefon: 06 70 226 455

Keresés